Forside / VERDENSDAMEN ELSE MARIE BUKDAHL

VERDENSDAMEN ELSE MARIE BUKDAHL

VERDENSDAMEN, Else Marie Bukdahl en film af Torben Glarbo
” Kunstnere er som løver. De skal have et frirum, hvor de kan udfolde deres kunstneriske virke". Ellers forvandler de sig til små missekatte” EMB
Belæst og berejst og begejstret. Det er blot nogle få af de adjektiver man kan sætte på dr.phil. Else Marie Bukdahl f. 1937. Hun er mag.art i litteraturhistorie med tillægsstudier i kunsthistorie, og blev i 1980 dr. phil. på en disputats om fritænkeren og filosoffen Denis Diderots kunstkritik. Hun har således været banebrydende for, hvordan en af oplysningtidens fornemmeste repræsentanter bygger bro til modernitet og senmodernistisk kunstforståelse. Som det dannede menneske hun er, skrev hun sin afhandling Diderot critique d'art på fransk.
Hendes lange liv og virke har også på andre måder sat sig betydelige spor i dansk kunsthistorie og humanistisk videnskab. Torbens Glarbos portrætfilm om hende koncentrerer sig mest om tiden som rektor for Det kongelige danske Kunstakademis Billedskoler og det betydelige aftryk hendes tyve år i stolen (1985- 2005) efterlader sig i dansk kunstliv.
Allerede fra sit barndom havde Else Marie Bukdal været i dialog med de billedkunstnere, der kom i hendes barndomshjem, hvor der var højt til loftet, og i Verdensdamen... møder hun fremtrædende kunstnere og samtalepartnere som Bjørn Nørgaard, Hein Heinsen og Per Bak Jensen, der på hver sin måde har været en del af den verden Else Marie Bukdahl har udforsket og udvidet. I løbet af Else Marie Bukdahl rektorperiode udviklede Det Kongelige Danske Kunstakademi sig fra en primært national institution til et internationalt orienteret og forbundet akademi. Toneangivende filosoffer fra nær og fjern leverede brændstoffet – inviteret af Else Marie Bukdahl og en ny generation af globalt forankrede kunstnere som Olafur Eliasson, Tal R og andre fandt både med- og modspil, der kunne gøre dem i stand til at bryde igennem på den store scene. På Else Marie Bukdahls vagt bevæger Akademiet sig fra at være en national kunstskole til et internationalt kunstmiljø, der rækker ind i det 21. århundrede og inspirerer en ny generation til at tænke stort. I sin høje alder er hun still going strong som docent ved
AUC og en efterspurgt foredragsholder i f.eks. Florida, hvor filmholdet for nylig var med hende.
Nogen gange er myten om et menneskes betydning stærkere end mennesket selv. Men i Else Marie Bukdahls tilfælde kan betydningen af, hvordan hun har sparket døre ind og skaffet midler i kunstens tjeneste slet ikke overvurderes.
Hun er ikke kunstner, men en mere kreativ og visionær ven kunne kunstnerne ikke ønske sig. Hun fortjener et portræt.
Ulla Hjorth Nielsen Filmforsyningen
Instruktion: Torben Glarbo Producer: Svend Johansen Komponist: Irene Becker Lyd/mix: Leif Jensen
B foto/lys : Michael Rosenløv DFF Kreativ Producer: Holger Dahl PR: Ulla Hjort Nielsen
Produktion:
C I DEN GRØNNE SKOV/FILMFORSYNINGEN 2019
FILMFORSYNINGEN | CVR: 10920531 | Lammestrupvej 19, 4140 Borup - DK | Tlf.: +45 21662278